Solvärme
I de flesta fall är det mest ekonomiskt att välja plana solfångare.
Vill man vara mest oberoende väljer man Euronoms EU21 som har solceller som driver cirkulationspumpen.
Solenergin är ren, tyst och gratis men bygger inte på värmen i luften utan på solstrålar. Vi har gott om sol i Sverige. Cirka 1000 Watt per kvadratmeter når jordens yta en sommardag i Sverige. Med 10 kvadratmeter bra solfångare kan man spara cirka 4500-5000 kWh per år.
Slipp eldning eller spara värmepumpen. Försörj dig själv med solvärme utan ansträngning på sommarhalvåret när du är som mest upptagen.
Payofftid, cirka 5-15 år. Livslängd, 40-50 år. Har du en pool betalar sig en solvärmeanläggning redan inom 2-3 år.
Solen värmer absorbatorytan i solfångaren och vid en viss temperatur transporteras värmen till en ackumulatortank. Från ackumulatortanken kan man sedan välja om man vill ha till exempel värme i fastigheten eller varmvatten i kranen.
NYHET 27/5 -12: ROT-schablon om 30% på hela beloppet vid installation av solvärme. Panna, tank, arbete och t.ex. värmepump får inkluderas i beloppet!
Diagrammet visar verkningsgradskurvor för några av de mest vanliga solfångarna på svenska marknaden. Det kan skilja upp emot 1000 kWh mellan två anläggningar på 10 m2 på ett år enbart på grund av verkningsgraden.
Jag är mån om att jobba med material som gynnar kunden. Solfångare, ackumulatortank och drivpaket måste fungera optimalt som en helhet. Dessutom ska det vara hållbara produkter med lång livslängd och bra garantier.
Anläggning: 3930 kWh/år
Solenergiteknikern
Projektering och installation
Ring 0708 - 39 61 20